ULTIMA, het meest veelzijdige minimalistische lineaire armatuur ter wereld

In 2018 is LED Linear samen met toonaangevende lichtontwerpers gaan kijken wat nou de werkelijke wensen van het perfecte armatuur zijn. Een minimalistisch doch krachtig en veelzijdig armatuur, dat onderdanig aan de architectuur het passende antwoord is voor een groot aantal toepassingen. Meer dan 20 ontwerpen verder komt LED Linear nu met het antwoord op deze wens, ULTIMA.

BAANBREKENDE TECHNIEK IN EEN ARMATUUR VAN EEN CENTIMETER HOOG

ULTIMA is een lineaire verlichtingsoplossing in een zeer compact formaat van enkel 13×10 mm.
Om dit mogelijk te maken zijn er een aantal innovatieve technologieën in het armatuur verwerkt.
De eis bij een veelzijdig armatuur, is de keuze in een breed aantal gradenbundels met een mooi homogeen afgetekende lichtbundel. De toepassing van lenzen of reflectors gaat normaliter gepaard met het voorzien van voldoende diepte voor een dergelijke implementatie. Gezien dit geen optie was zag NanoRay 2.0 het levenslicht.

NanoRay 2.0 is een techniek waarbij meer dan 220.000 zogenaamde nanolenzen de gradenbundel bepalen. Voor de beeldvorming, een nanolens is kleiner dan één micron, wat ongeveer een honderdste van een menselijke haar is. Door deze techniek te combineren met zeer kleine CSP leds van 1×1 mm ontstaat er een ideale wisselwerking. Daarnaast heeft de toegepaste CSP led een hoge levensduur van >60.000 uur op L80 B10 en een kleurweergave zo hoog als CRI 97.

De implementatie van NanoRay 2.0 i.c.m. CSP leds was niet enkel het antwoord op de vraag naar meerdere gradenbundels in een minimalistisch armatuur. Door het ontwerp ontstond er ruimte om de lenzen te laten verzinken in het armatuur en daarmee het gevaar van lichthinder/verblinding tot een minimum te beperken. Afhankelijk van de productsamenstelling zijn er waardes zo laag als UGR <13 te bewerkstelligen.

VAN SPOT TOT FLOOD, VAN BATWING TOT ASYMMETRISCH

De basis van de armaturenreeks was gelegd en heeft geresulteerd in maar liefst 7 verschillende optieken: 15°, 25°, 40°, 60°, een batwing, een asymmetrisch optiek en een breed uitstralende volledig opale variant. Dit gecombineerd met vermogens tussen de 6 tot 25 W/m levert een lichtopbrengst op tot ongeveer 2000 lm/m. De armaturen zijn verkrijgbaar in meerdere vaste lengtes. Tel daarbij op de keuze in kleurtemperaturen tussen de 2200K en 5000K en je hebt een zeer breed inzetbaar armatuur in handen.

Wat is dit allemaal waard op het moment dat het armatuur montage technisch niet toegepast kan worden? Vrij weinig. De tweede fase in het ontwerpproces, vanuit de filosofie dat het armatuur breed toepasbaar dient te zijn, richt zich dan ook volledig op de montagemogelijkheden. In de uiteindelijke vorm zijn dit er meer dan 10 geworden, waarbij er in beginsel een tweedeling gemaakt kan worden tussen de stand-alone en de track variant van de ULTIMA.
De stand-alone, vanaf nu omgedoopt tot ULTIMA-S laat zich zowel bevestigen door clips, magneten of d.m.v. een speciale clip welke zich (toolless) vastzet op het profiel van een systeemplafond. Het aansluitsnoer kan hierbij zowel aan de kopse kant als aan de achter- c.q. bovenzijde van het armatuur weggewerkt worden. Dit geeft het daarmee ook de optie om meerdere armaturen door te koppelen.
Ondanks dat een laagdrempelige montage als deze de toepasbaarheid van het armatuur al groot maakt, werden de mogelijkheden naar een nog hoger plan getild door een volledig nieuw tracksysteem te ontwikkelen voor de ULTIMA familie, de ULTIMA-T. Dit 24V tracksysteem is beschikbaar in het zwart of wit en betreft een 2-fase systeem waardoor het tevens mogelijk is om groepen te maken. Door de toevoeging van dit systeem kan men ULTIMA armaturen naast opbouw, ook inbouw en gependeld gaan toepassen. Inbouw is mogelijk als variant met flens of trimless waarbij de trackmontage volledig verdwijnt achter het stuc. Het tracksysteem maakt het mogelijk om meerdere type ULTIMA samenstellingen te combineren en uit te wisselen. De segmenten zijn daarbij zeer eenvoudig in de rail te verschuiven zonder enkele vorm van demontage.

EEN ARMATUUR VAN DE TOEKOMST, VOOR ONZE TOEKOMST

De totstandkoming van de ULTIMA is hiermee naast een krachtig verlichtingsmiddel ook een oplossing bij de zoektocht naar een duurzaam en milieuvriendelijk armatuur. Er zijn in vergelijking tot meer conventionele armaturen maar liefst 94% minder kostbare grondstoffen benodigd voor de productie. Ook CO2 uitstoot gepaard met transport kan vanwege het minimalistische ontwerp aanzienlijk gereduceerd worden.

Kantoren, utiliteitsgebouwen, retail, musea, kunstgalerijen, verlichting van kasten en vitrines tot aan taakverlichting, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Invincible by skill. Invisible by design. ULTIMA.

Stoane Lighting

Stoane Lighting

Q-CAT Lighting is sinds kort de officiële distributeur van Stoane Lighting     PERSBERICHT ‘Stoane Lighting are delighted to share that they have established a new relationship with Q-CAT Lighting to represent their esteemed brand in The Netherlands and Belgium....

Lees meer
Soraa Snap System

Soraa Snap System

Soraa heeft een uitgebreide collecties retrofit lichtbronnen welke zich laten combineren met het Snap System om zo de hoogwaardige led technologie nog breder in te kunnen zetten.

Lees meer
Concord Beacon LED Muse II

Concord Beacon LED Muse II

De succesvolle Beacon Muse serie is het ultieme middel om uw kunstcollectie juist uit te lichten. De TM-30-15 meetmethode ontwikkeld door de IES is op alle manieren superieur aan de voor vele bekende CRI meting. In tegenstelling tot de 8 kleurstalen waarop de CRI (kleurweergave) berekend wordt.

Lees meer
VarioLED Flex Venus True Color

VarioLED Flex Venus True Color

Exact 10 jaar na de introductie van het innovatieve flexibele VarioLED Flex Venus armatuur komt LED Linear met haar opvolger, het VarioLED Flex Venus True Color Top View & 3D armatuur. Een flexibel armatuur wat zich laat buigen en zo legio creatieve toepassingen mogelijk maakt. Het opale polyurethaan is zo samengesteld dat een ongewenste kleurverschuiving vermeden wordt.

Lees meer